top of page

Entrecote met wortelcrème

IMG_0239.JPG

Na een uitnodiging gekregen te hebben voor de facebook-groep BBQ 2.0 en het nieuwe programma Ja Chef! ben ik zeer geïnspireerd begonnen aan deze sessie. Ik heb meer gebruik gemaakt van potten en pannen op het houtskoolvuur en heb een friteuse naast mijn BBQ gezet. Laat je niet afschrikken door de waslijst aan ingrediënten, het is het waard!

Ingrediënten

(4 personen)

- 2 Entrecotes
- 2 wortels, geschild en in dunne linten geschaafd
- 5 wortels, geschild
- 50 ml azijn
- 50 ml water
- 1 eetlepel suiker
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 20 gram boter
- sap van 1 sinaasappel
- 1 laurierblaadje
- 3 kleine aardappelen
- peper en zout
- olijfolie

Moeilijkheidsgraad:

Bereidingswijze: 

Voorbereidingstijd:

Gaartijd:

Gebruikt toestel:

Moeilijk

Direct

1 h

50 min

Dinner, Beef, Carrots, Culinair, Kamado

Bereidingswijze

1. Bereid de BBQ voor om direct te grillen. Dit doe je door de volledige BBQ te vullen met kolen. Ik heb voor dit recept een kamado gebruikt.
Laat de BBQ tot ongeveer 200°C komen

2. Zet een kookpot, liefst eentje dat vuil mag worden, op het rooster en vul deze met het water, de azijn en de suiker. Roer het geheel goed door tot de suiker opgelost is. Haal de pan van het vuur en voeg dan de wortellinten toe. Zet het geheel apart en laat de wortellinten trekken tot je klaar bent om te dresseren.

3. Schil de aardappel en snijd ze in schijfjes van ongeveer 5mm dik. Kook de aardappelschijfjes zo’n 3 minuten in kokend water met zout. Laat ze na het koken goed uitlekken op keukenpapier. Het is belangrijk dat ze zo droog mogelijk worden!

4. Leg de rest van de wortelen op het rooster en grill deze aan tot ze mooie lijnen beginnen te krijgen, snijd ze in stukken. Bewaar enkele topjes met een stukje groen voor de garnering, leg ze eventueel in de zoetzure vloeistof samen met de wortellinten.

5. Zet een andere pan op het rooster. Snipper een sjalotje en bak deze vervolgens aan met wat boter of olijfolie. Voeg de stukjes wortel, het laurierblaadje, sinaasappelsap en wat zout toe. Vul de pan dan met water, tot alles net onder staat. Kook de wortelen gaar in ongeveer 15 minuten.
Om wat extra smaak aan je crème te geven kan je een klein blokje rookhout toevoegen aan je kolen, liefst van een fruitboom zoals appel of kers.

6. Giet de wortelen af, maar bewaar het kookvocht. Pureer de wortelen met een staafmixer tot een mooie gladde puree. Voeg dan een klontje boter toe, roer het door en voeg als laatste naar smaak peper en zout toe.

7. Kruid de entrecote met wat zout, peper komt later, en grill ze 2 minuten per kant om hem medium te bakken. Laat hem even rusten.

8. Zet je friteuse op 190°C en bak de aardappelschijfjes mooi goudbruin.

Je bent nu klaar om je bord te dresseren, smakelijk!

IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
IMG_0239.JPG
bottom of page