top of page
  • Foto van schrijverRokketQ

Tips & Tricks: Zones creëren

De meeste onder jullie zullen het al wel eens voorgehad hebben, je vlees is zwart en verbrand van buiten maar nog rauw van binnen. Daarom gebruik ik meestal de indirecte methode om vlees klaar te maken.

Meer informatie over deze zogezegde zones kan je vinden in deze blogpost!

 

ZONES CREËREN

Zones creëren doe je door je BBQ aan één kant te vullen met houtskool/briketten en de andere kant leeg te maken. Dit kan je doen door middel van brikettenrails of kolenmandjes. De rails klemmen op circa een derde van het onderste rooster vast. Als je een kolenmandje gebruikt vul je deze gewoon met je houtskool/briketten en zet je ze op de gewenste plaats. Deze manier zorgt er voor dat je de zones tijdens je sessie steeds van plaats kan veranderen.


 

DIRECTE ZONE

Boven het houtskool/briketten heb je nu een directe zone, om het voor jezelf wat aangenamer te maken kan je het beste de directe zone zo ver mogelijk van de plaats waar je staat maken. Op deze manier heb je zelf minder last van de hitte.

Nu kan je starten met het grillen op de directe zone, wanneer het vlees mooie grillmarks heeft kan je deze verplaatsen naar de indirecte zone om verder te garen.

 

INDIRECTE ZONE

Boven het lege kolenrooster een indirecte zone. Vlees, vis of groenten die niet meteen directe warmte nodig heeft kan je het beste op de indirecte zone leggen om aanbranden te voorkomen.

Het gerecht dat je op deze zone legt krijgt nog steeds die lekkere BBQ smaak, wanneer het klaar is kan je alsnog beslissen om deze op de directe zone af te grillen.

 

ZONES GEBRUIKEN

Wanneer je welke zone gaat gebruiken is afhankelijk van het gerecht dat je gaat klaar maken en de methode die je hiervoor gaat gebruiken.

Voor een steak bijvoorbeeld geef ik meestal de voorkeur aan de reverse sear methoden, hierbij ga je de steak eerst op de indirecte zone op temperatuur laten komen om ze nadien op de directe zone dicht te schroeien. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk.

Eigenlijk moet je de zones bekijken zoals een traditionele keuken, de directe zone is het vuur waarop je je gerecht gaat klaarmaken en de indirecte zone is de oven die je gaat gebruiken om je gerecht verder op te laten warmen.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page