top of page
  • Foto van schrijverRokketQ

Tips & Tricks: Werken met Houtsnippers

Rookhout heb je in alle vormen en maten. Je hebt volledige houtblokken waarmee je een offset smoker gaat aansteken, chunks (deze blokken zijn iets kleiner en perfect om in een kogel BBQ of een Kamado te gaan roken) en snippers.

Deze laatste zijn iets lastiger om te gebruiken en wanneer ik eens rond kijk op verschillende fora zie ik dat hier heel veel vragen over zijn. Ik ga deze proberen te beantwoorden in deze tips & tricks.

 

Wat zijn rooksnippers?

Rooksnippers is eigenlijk een soort van snoeiafval dat door een houtversnipperaar is gehaald. Deze snippers worden dan gedroogd tot ze droog genoeg zijn om gebruikt te worden om te roken.

Deze snippers kan je op verschillende manieren gebruiken en elk van deze manieren heeft zijn voor- en nadelen.

 

'Nat' roken

Vaak lees je in een recept dat je je snippers een half uurtje tot een uurtje moet laten weken in water, dit voorkomt een snelle verbranding en geeft enorm veel rook af. Deze methode is volgens mij de meest gebruikte methode.

Omdat je je rookhout geweekt hebt is het vochtpercentage van je hout enorm gestegen, hierdoor moet het water dat in je hout zit eerst verdampen voordat het hout zelf begint te smeulen. In deze fase komt er een enorme hoeveelheid damp uit je BBQ maar het doet eigenlijk niets met je gerecht, deze damp geeft namelijk geen smaak af.

In de tweede fase van dit proces gaat je hout zelf beginnen smeulen, nu komt er rook uit je BBQ dat wel een toegevoegde waarde geeft aan je gerecht. Deze rook geeft super veel smaak af.


Week-methode

De manier waarop je je rooksnippers gaat weken is wel belangrijk. Vaak lees ik berichten waar mensen tips geven om je snippers eens te weken in appelsap, bier, etc. Dit raad ik echter af. Doordat het vocht eerst gaat verdampen uit je hout en omdat deze damp smaakloos is geven deze vloeistoffen geen enkele meerwaarde.

Als je je snippers gaat weken dan doe je dit best gewoon met water. Je snippers in een kommetje, hier wat water bij tot ze allemaal mooi onder staan en dan een half uurtje tot een uurtje laten trekken.


Voordelen

  • Je hout brandt minder snel op

  • De temperatuur van je BBQ wordt getemperd door het vocht

Nadelen

  • De eerste fase geeft geen toegevoegde waarde

  • Als je kleinere snippers hebt branden ze nog steeds snel op zonder smaak af te geven

 

'Droog' roken

Zelf heb ik de voorkeur om snippers droog tussen de kolen te leggen, op deze manier geven ze meteen hun volle smaak aan je gerecht en hoef je je niet druk te maken over het verdampen van het water.

Als je de snippers meteen in de kolen gooit dan branden ze wel meteen op, dit kan je oplossen door een smokerbox te gebruiken of zelf een rookbom te maken. Beide methoden zorgen ervoor dat er een soort van barrière zit tussen je kolen en je hout, dit vertraagt het verbrandingsproces maar verlengt het rookproces waardoor je langer kan roken en dus ook meer smaak in je gerecht kan brengen.


Rookbom

Een rookbom maken is heel simpel. Het enige wat je nodig hebt zijn rooksnippers en een vel aluminiumfolie. Je legt de rooksnippers op het vel en maakt er een bolletje van. Nadien prik je er wat gaatjes in waar de rook door kan ontsnappen.

Met deze methode gaan je snippers zich als het ware gedragen als een chunck.


Voordelen

  • Geen waterdamp in de eerste fase

  • Je krijgt meer smaak in je gerecht

  • Geen temperatuurdip wanneer je het hout toevoegt

Nadelen

  • Je hout brandt sneller op (mits het niet gebruiken van een rookbom)

 

Conclusie

Beide methoden hebben hun voor- en nadelen en het is niet aan mij om te beslissen welke je zelf moet gebruiken. Iedereen doet natuurlijk wat hij/zij het beste vindt.

Zelf zou ik aanraden om een rookbom te maken waardoor je hout zicht als een chunk gaat gedragen, dit geeft naar mijn mening de meeste smaak af.

143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page