top of page
  • Foto van schrijverRokketQ

Tips & Tricks: Minion methode

Bijgewerkt op: 22 apr. 2021

Ik lees vaak op verschillende fora dat niet iedereen de minion methode kent. In deze tips & tricks zal ik deze methode even toelichten.

Voor langere sessie kan je gebruik maken van de minion methode. Deze methode zorgt er voor dat je briketten elkaar langzaam aansteken, hierdoor blijft de temperatuur redelijk laag en is deze makkelijker stabiel te houden.

 

De opzet

Kogel BBQ

Je vult je BBQ over de gehele oppervlakte met briketten, in het midden laat je een opening waar je de hete briketten in kan leggen. De briketten branden dan langzaam van binnen naar buiten. Je kan ook hier en daar een stukje rookhout leggen, zo bepaal jij op welke momenten je gaat roken en wanneer niet.

Kamado

Vul je kolenrooster met houtskool en laat net zoals bij een Kogel BBQ wat plaats in het midden. Maak alles al klaar om je heat deflector te plaatsen.

 

Aansteken

Kogel BBQ

Vul een kolenstarter met een 10-tal briketten en steek deze aan. Wanneer de briketten witheet zijn kap je ze in het midden van de BBQ, leg er een beetje rookhout op en laat je BBQ op temperatuur komen.


Kamado

Omdat we in een kamado geen briketten gebruiken gaan we gewoon een aantal wokkels in het midden van de kamado leggen. Deze steken we aan en we laten de BBQ op temperatuur komen.

 

Aan de slag

Kogel BBQ

Omdat heel je BBQ nu vol ligt met briketten kan je niet indirect grillen zou je denken. Niets is minder waar! Door je rooster volledig in te wikkelen met aluminiumfolie en er een opzetstuk, eventueel een verhoogd roostertje van in je microgolfoven, op te zetten kan je je gerechtje perfect met indirecte hitte klaar maken. De nieuwere kogel BBQ's van Weber zijn tegenwoordig ook uitgerust met een diffuserplate. Deze plaat zorgt er voor dat je steeds indirect kan BBQ-en. Als dit wat te omslachtig is kan je natuurlijk ook de helft van je BBQ vullen volgens de minion methode, zo creëer je twee zones.


Kamado

Bij een kamado gaat het allemaal iets makkelijker.

Je legt hier simpelweg de heat deflector in je BBQ en je kan van start!

 

Temperatuurcontrole

Om je temperatuur stabiel te houden houden ga je de onderste schuif een klein beetje open zetten, zo is er lucht toevoer, en ga je spelen met de margrietschijf. Via deze schijf kan je de luchtafvoer verder open en dicht zetten naargelang de temperatuur die je nodig hebt.

331 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page