RokketQ
Tips & Tricks: 3-2-1 methode
De 3-2-1 methode is redelijk bekend bij het maken van ribbetjes. Deze methode leent zijn naam aan de 3 stappen die je gaat doorlopen tijdens het garen van je vlees.
In deze tips & tricks leg ik de stappen aan je uit.
3-stap
De 3-stap is niet de derde maar de eerste stap. In deze stap ga je je rauw vlees op de BBQ leggen en laten roken. Dit duurt 3 uur, vandaar de naam.
Tijdens deze stap is het heel belangrijk dat je je vlees niet laat uitdrogen, daarom sproei ik mijn ribben meestal om het half uur in met een vloeistof.
In deze stap krijgt het vlees zijn bark.
2-stap
Bij de 2-stap gaan we ons vlees inpakken. Door het vlees in te pakken met wat vochtigere ingrediënten gaat het vlees eigenlijk stomen, dit zorgt voor het fall of the bone-effect.
Meestal pakken we het vlees in met aluminiumfolie maar dan heb je de kans dat de bark die je in de vorige stap hebt gekregen gaat afbreken. Hierdoor opteren sommige mensen om butcher paper te gebruiken, deze zorgt er voor dat het vlees nog altijd kan stomen maar de overtollige stoom wordt door het papier afgestoten waardoor de bark mooi blijft zitten.
Deze stap doen we, zoals zijn naam al zegt, voor ongeveer 2 uur.
1-stap
In deze stap gaan we het vlees terug wat steviger laten worden en eventueel wat lakken.
Door de ribben terug op de BBQ te leggen zonder het aluminiumfolie gaan ze terug meer "droge" warmte opnemen en gaan ze steviger worden. Deze stap wordt ook gebruikt om je ribben in te smeren met BBQ-saus om ze zo die extra smaak te geven.
Deze stap duurt ongeveer 1 uur.
Te weinig tijd?
Om alle stappen te doorlopen ben je al snel 6 uur kwijt. Nu weet ik dat niet iedereen deze tijd wil spenderen aan ribbetjes maar het resultaat is echt fenomenaal.
Als je toch te weinig tijd hebt om op de dag van je BBQ zelf deze ribben te maken kan je altijd stappen 3-2 een dag op voorhand doen en de dag zelf de 1-stap. Hierbij ga je je ribben dat klaarmaken zoals je dat doet met de voorgemarineerde ribben uit de supermarkt.
Aanpassingen
De 3-2-1 methode is ontworpen door de Amerikanen. Zij gebruiken doorgaans St-Louis style ribben, ook wel buikribben genoemd. Deze ribben zijn veel groter dan onze spareribs, die uit de rug van het varken gesneden worden, en hebben dus ook meer tijd nodig om te garen.
Indien je echt fall of the bone ribben wil hebben kan je deze methode perfect toepassen, ben je hier geen fan van dan kan je altijd spelen met de tijden. Zo pas ik doorgaans de tijden aan naar 2,5-1,5-0,5. Hierbij ga je de ribben 1,5u minder garen en voelen ze iets steviger aan.