top of page
  • Foto van schrijverRokketQ

Review: Weber GBS Premium 5775

Mijn vorige kogel BBQ was het na jaren trouwe dienst aan het begeven dus heb ik de sprong gewaagd naar een Weber GBS Premium.

Ik twijfelde eerst wel over het scharnierend deksel, zou dit niet te veel voor lekken zorgen? En hoe gaat de deflector plate meevallen?

Mijn bevindingen lees je hier.

 

Eerste indruk

De doos is echt groot! Ik was zo blij als een kind bij sinterklaas toen de postbode aanbelde met mijn pakje. Eenmaal de doos geopend vind je een makkelijk te volgen plannetje om je BBQ zelf in elkaar te steken, je kan ook opteren om deze al in zijn geheel te kopen maar what's the fun in that?

Heel de montage ging vlot tot ik bij het deksel kwam. Het scharnier is redelijk tricky om te monteren, doe je dit fout dan krijg je enorm veel lekken waardoor rook kan ontsnappen of lucht naar binnen kan. Dit brengt serieuze temperatuurschommelingen te weeg en zorgt voor een onbetrouwbare BBQ. Zelf ben ik een half uur bezig geweest om mijn deksel perfect te laten aansluiten.

 

Het gebruik

Om een BBQ in te wijden ben je quasi verplicht om ribbetjes te maken. Het recept dat ik hiervoor gebruikt heb kan je op deze pagina vinden.

De methode die ik meestal gebruik om low & slow te garen is de snake-methode. Met deze metode maak je met briketten een mooie halve maan van 2 rijen dik rondom de rand van de BBQ. Daarna leg je er nog een rij briketten boven op en verdeel je wat chuncks rookhout over het eerste deel van de snake.

Door de cirkel waar de deflector plate op rust kan je de ruimte tussen het ijzer en de rand van je BBQ gebruiken om de snake mooi op te bouwen. Wanneer je de deflector plate dan in je BBQ plaatst heb je heel de ruimte van je BBQ vrij om indirect te roken. Super handig!

De minion-methode heb ik dan weer toegepast bij het maken van pulled chicken.

Ik heb de metalen cirkel waar de deflector plate op rust gevuld met kolen, hier en daar een stukje rookhout tussen gestoken en er dan een paar aanmaakblokjes in gelegd. Wanneer je de deflector plate dan terug in je BBQ plaatst heb je echt enorm veel plaats om je vlees te leggen!

 

Pro's

  • Het 'one touch' systeem is super handig om assen te verwijderen;

  • Het GBS-rooster is een zaligheid, de verschillende inserts maken de BBQ nog veelzijdiger dan hij al is;

  • Door de deflector plate kan je heel je rooster als 'indirect' instellen.

  • Door de metalen cirkel waar de deflector plate of rust heb je een mooie 'template' voor de snake- en minion-methode.

 

Contra's

  • Je kan je deksel niet verschuiven naargelang de functie die je de BBQ wil geven;

  • Het scharnier is redelijk moeilijk te installeren, als je dit fout doet krijg je veel lekken waardoor de rook ontsnapt.

  • De haakjes om je gereedschap aan te hangen hangt super kort bij de plaats waar je meestal je kolen legt. Hierdoor heb ik al wel wat gesmolten handvaten gehad.

 

Wat kan beter

Ik snap heel het concept met het scharnierend deksel en het voordeel dat dit geeft maar het scharnier zelf installeren en afstellen is heel tricky. Misschien gaat heel dit proces makkelijker gaan als ze het iets gedetailleerder beschrijven in de gebruikshandleiding.

De margrietschijf boven op het deksel zou ik van het scharnier weg halen en meer naar de kant van de gebruiker plaatsen, dit zorgt ervoor dat je je kolen meer aan de achterkant van je BBQ gaat leggen en hierdoor niet steeds over hete kolen moet reiken wanneer je in 2-zones werkt. Wanneer je dit doet is ook meteen het probleem van smeltende handvaten van gereedschap opgelost.


Kortweg gezegd: dit toestel is heel goed en kan praktisch alles maar er zijn toch nog wel wat minpunten. Ik ben zelf wel blij dat ik hem heb aangeschaft!

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page