top of page
  • Foto van schrijverRokketQ

Review: Petromax wafelijzer

Voor mijn 30e verjaardag heb ik een tijdje geleden van mijn vriendin dit wafelijzer van Petromax gekregen. Ik had al een paar keer laten vallen dat ik hier naar op zoek was, et voila! Ik heb zelf nog NOOIT wafels gebakken, laat staan dit op een BBQ of in open vuur. Maar zeg nu eens eerlijk, kan het leven nog mooier worden als je aan een vuurtje zit met een warme pot koffie en een heet wafelijzer in de kolen? Nee toch?

 

Eerste indruk

Natuurlijk was ik laaiend enthousiast toen ik dit wafelijzer mocht uitpakken! Ik was er namelijk al super lang naar op zoek.

Het wafelijzer zelf is redelijk zwaar, iets wat je van gietijzer wel kan verwachten en heel stevig. Dit ijzer kan heel wat vuren doorstaan en zal jou waarschijnlijk overleven. Dit is zo een toestel dat je doorgeeft aan je kinderen en zij op hun beurt aan hun kinderen, I love it!

Het enige wat me min of meer zorgen baarde waren de houten handvaten. Zij zitten redelijk kort bij het ijzer en ik vermoed dat deze redelijk snel gaan verbranden.

 

Het gebruik

Natuurlijk ga ik voor eerste gebruik wat wafels maken. Voordat ik het wafelijzer gebruikt heb heb ik hem wel eerst even ingebrand. Na het inbranden heb ik voor de zekerheid het wafelijzer nog eens ingesmeerd met wat olie zodat mijn wafels niet blijven plakken.

Het is even zoeken naar de juiste methode, plaats en tijd waar je het wafelijzer moet leggen. Bij mijn eerste poging had ik het ijzer rechtstreeks boven de kolen gelegd en daar laten liggen, na 4 minuten heb ik het ijzer omgedraaid en nog eens 4 minuten laten liggen. Het resultaat zie je aan de onderste wafel: bijna compleet verbrand en steenhard.

Bij poging nummer 2 heb ik mijn ijzer op de indirecte kant gelegd en iets langer laten liggen, dit is veel beter gelukt!

Het is natuurlijk een beetje spelen met de verschillende zones en naargelang de hitte van de kolen.

 

Pro's

  • Door het scharnierend ijzer kan je beide stukken van elkaar losmaken, dit maakt het poetsen makkelijker en je hebt zo minder plaats nodig.

  • Hoewel ik eerst dacht dat het ijzer te zwaar zou zijn om veelvuldig te gebruiken viel dit super goed mee.

 

Contra's

  • Het ijzer om beide zijdes bij elkaar te houden wordt echt enorm heet. Dit maakt het losmaken van de bekken zeer gevaarlijk (ik heb me een paar keer verbrand)

  • Het hout zit te kort bij het rooster waardoor deze heel snel verbrandt.

 

Wat kan beter

Ik zou een andere manier zoeken om beide zijdes van het wafelijzer bij elkaar te houden. Het klemmetje dat er nu rond zit wordt echt super heet en is heel gevaarlijk om je aan te verbranden.

Voor het hout heeft petromax zelf al een oplossing bedacht, ze hebben nu namelijk ook een langere variant waarbij het hout verder van het ijzer zit.

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page