
Pellet Smoker
Je ziet ze op bijna elke competitie en menig BBQ'er heeft deze ook in zijn tuin staan. De Pellet smoker.
Deze smoker geeft je het gemak van een gas-BBQ of een oven en de smaak van een gewone BBQ.
Ik ben er super blij mee!

brandstof
De brandstof die je gaat gebruiken bij deze smoker kan je al afleiden uit zijn naam: Pellets. Deze kleine pellets zijn gemaakt uit samengeperst hout. Aangezien elke pellet even groot is zorgt dit voor een constante verbranding van je hout en dus ook een constante rook. Daardoor is deze smoker zeer geschikt voor low & slow sessies.

Bron: https://www.traeger.be/
PELLETS
Zoals je op de afbeelding hier naast kan zien heb je pellets uit verschillende soorten hout. Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke smaak en geur, hierdoor is niet elke houtsoort geschikt voor elk gerecht dat je gaat maken. Via de tabel hiernaast kan je makkelijk een keuze maken.
Natuurlijk zijn er ook verschillende blends op de markt, deze combineren verschillende houtsoorten en geven daardoor ook een heel andere smaak aan je gerecht!
Let wel goed op wanneer je pellets gaat kopen, niet elke pellet is geschikt voor consumptie. De pellets die gebruikt worden in pellet kachels zijn meestal nog aangelengd met wat brandversneller en chemische stoffen, dit maakt ze uiterst gevaarlijk!
Wanneer je pellets koopt hou het dan bij de pellets van het merk van je pellet smoker of van een andere betrouwbare bron.
Hoe werkt een pellet smoker?
Om te begrijpen hoe we een pellet smoker juist gebruiken moeten we eerst begrijpen hoe hij werkt. In een pellet smoker zit heel veel elektronica en deze is vrij ingewikkeld. Via onderstaande afbeelding ga ik proberen om de werking van een pellet smoker duidelijk uit te leggen.

1. Onder de hopper, waar je je pellets in legt, zit een motor die een wormschroef aanvoert. Deze wormschroef voert de pellets naar de brander.
2. In de brander steekt een gloeistift automatisch de pellets aan en een kleine ventilator onder de brander zorgt voor voldoende zuurstof om ervoor te zorgen dat ze blijven branden.
3. Aan de binnenkant van de brander zitten een aantal ventilatieopeningen, deze creëeren een ronde luchtstroom.
4. Een ventilator in de pellethopper zorgt voor een soort van overdruk die ervoor zorgt dat de pellets in de wormschroef niet in brand vliegen en zo heel je hopper in lichterlaaie zet.
5. Als de luchtstromen van beide ventilatoren bij elkaar komen dan krijg je een heel mooi vuur en een mooie circulatie van rook in je pellet smoker.
6. Boven de brander zit meestal een hitteschild. Deze zorgt ervoor dat de warmte naar beide zijden van de smoker verdeeld wordt.
7. Boven in de grillkamer zit een temperatuur sensor. Deze meet constant de temperatuur in je smoker en stuurt die een ingebouwde computer. De computer op zijn beurt stuurt een controller aan die de luchtstroom en pellet toevoer aan past aan de ingestelde temperatuur.

Bron: BBQ-NL.com
opstarten
Een pellet smoker opstarten is niet gewoon op een knopje drukken. Als je te snel de verkeerde temperatuur instelt kan je brander snel vollopen of kan je wormschroef opstroppen.
Om je pellet smoker goed op te starten moet je volgende 4 stappen doorlopen.

Aanvoeren
Voordat je de temperatuur kan instellen moeten er eerst pellets aangevoerd worden. Dit doet je pellet smoker automatisch.
Aansteken
De pellet smoker gaat de aangevoerde starthoeveelheid aansteken en de ventilator begint te draaien om het vuur aan te houden.
Op temperatuur komen
Nu het vuur aan is gaat de pellet smoker de temperatuur opdrijven naar ongeveer 60°C. Stel de temperatuur NIET hoger in en wacht tot de display aangeeft dat hij zijn temperatuur heeft bereikt.
Opvoeren
Nu de pellet smoker zijn temperatuur heeft bereikt kan je je gewenste temperatuur gaan instellen. Zelf doe ik dit door de temperatuur op te laten lopen in stappen van ongeveer 20°C. Op deze manier voorkom je dat de pellet smoker te veel pellets in 1 keer aanvoert.
Onderhouden
Zoals elke BBQ moet je ook een pellet smoker onderhouden. Dit doe je het beste door de gebruikshandleiding te volgen en de smoker om de paar maanden eens onder handen te nemen.
De belangrijkste stappen lijst ik hieronder op.

BUITENKANT
De buitenkant van je pellet smoker behandel je voor de eerste keer met wat lijnzaadolie, dit zorgt voor een waterdichte laag en een mooie zwarte kleur.
Na een paar maanden zal je zien dat je smoker wat begint te verkleuren. Dit is een indicatie dat hij weer een beurt nodig heeft.
BINNENKANT
Een pellet smoker gebruikt zijn pellets met een heel hoog rendement. Dit wil zeggen dat er bijna geen as achter blijft. Toch zou ik om de paar sessies eens kijken naar de brander, wanneer er toch veel assen achter blijven kunnen deze zich beginnen ophopen en zal de ontbranding hieronder lijden.
Je kan de brander het makkelijkste leegmaken met een asstofzuiger.
HITTESCHILD
Het hitteschild komt het vaakst in contact met de hitte van de brander. Dit zorgt er voor dat eventueel gemorste vloeistoffen meteen opdrogen en beginnen aan te koeken wanneer ze op het schild vallen. Het schild reinigen doe je door met een verfschraper de aangekoekte resten af te schrapen, daarna kan je hem eventueel in een sopje zetten.
Maar voorkomen is beter dan genezen! Ik leg meestal een vel aluminiumfolie over mijn hitteschild, hierdoor valt er niets op het schild en heb ik een laag die ik gewoon kan afpellen en in de vuilbak kan gooien.
ROOSTER
Het rooster ga je behandelen zoals deze van elke andere BBQ.
Het schoonmaken van je rooster is heel makkelijk, je neemt een roestvrijstalen borstel en ga grondig over het grilloppervlak. Zo zorg je er voor dat alle grovere stukken van je rooster zijn. Let wel op dat je een staalborstel van goede kwaliteit neemt, anders loop je het risico dat er stalen haartjes van je borstel afkomen en dat deze aan je rooster blijven plakken. Op deze manier kunnen deze haartjes in je eten terecht komen en zo dus ook in je lichaam met alle gevolgen van dien.
Vervolgens haal je het rooster uit de BBQ en leg je ze in een weekbadje om de kleinere onzuiverheden op te lossen.