top of page
prosmoke-offset-min_1_1.png

Offset Smoker

Een smoker bestaat vaak uit twee cabines, de vuurbox waar het brandstof in ontstoken word en de gaarkamer waar het vlees indirect bereid word. Doordat er twee cabines zijn zal je altijd een indirecte bereiding hebben. In de gaarkamer kan je ook kolen op de bodem toevoegen zodat je altijd de directe bereiding kan uitvoeren maar dat raad ik af. Het voordeel van gescheiden cabines heeft ook dat het vet niet boven op het vuur komt en dus nooit steekvlammen krijgt of een verkeerde rookontwikkeling.

Best-Offset-Smoker-BG-2-1024x614.jpg

brandstof

Welke brandstof gebruik je nu juist in je offset smoker?

Dat lees je hier!

kampvuur
Image by SHOT

HOUTSKOOL/BRIKETTEN

Houtskool of briketten zijn zeer geschikt om te gebruiken in een offset smoker mits je er wat rookhout aan toevoegt. Een offset smoker is en blijft in de eerste plaats een smoker, je gaat er dus je vlees of vis in roken en niet grillen.

HOUT

Hout is zeer geschikt voor de smoker, beter dan houtskool en/of briketten.

De offset smoker is gebouwd om op te stoken met een houtvuur en zo de smaak van het vuur aan je gerecht te geven.

Welk hout je juist gebruikt in je smoker kan je het beste afstemmen op je gerecht. Hieronder een tabel met verschillende gerechten en hun optimale houtsoort.

Hout hakken

AANSTEKEN

Iedereen kent de 2 tonnetjes van een offset smoker maar waarvoor dienen ze juist en hoe steek je dit ding in godsnaam aan?

Dat leg ik je uit in de volgende paragraaf.

Image by NeONBRAND
Image by Armando Ascorve Morales

HET VUUR STARTEN

Veruit de makkelijkste manier om een vuurtje te stoken in je offset smoker is door een kolenstarter met een beetje houtskool/briketten aan te steken. Als deze gloeiend heet zijn kap je deze uit in je vuurbox en leg je hier een blok hout op. Zet het deurtje aan de zijkant van je vuurbox en de uitlaat aan je schouw volledig open, zo krijgt het hout meer zuurstof en vat hij sneller vlam.

HET VUUR ONDERHOUDEN

Je hebt een vuurtje in je vuurbox, nu moet je hem onderhouden. Hou je vuurbox en temperatuur goed in de gaten, als je temperatuur zakt wil dit zeggen dat je vuur aan het uitdoven is. Doe je vuurbox even open en leg er wat nieuw, droog, hout op. Deze zou meteen terug vlam moeten vatten en je temperatuur gaat terug de hoogte in.

Image by Patrick Hendry

TEMPERATUURCONTROLE

Een offset smoker verschilt in het geval van temperatuurcontrole niet zo veel met alle andere BBQ's. Je moet enkel weten hoe te werken met de lucht toe- en afvoer en je bent vertrokken.

thermometer%20on%20a%20barbecue%20smoker

METEN IS WETEN

Zoals altijd is het belangrijk om een nauwkeurige meting te hebben. Hiervoor kan je eventueel je ingebouwde thermometer even kalibreren in een potje kokend water.

Bij een offset smoker staat je thermometer in het midden van je gaarkamer en niet boven de hittebron zoals bij een kogel BBQ. Hierdoor gaan we geen extra thermometer op het rooster leggen.

WERKEN MET TOE- EN AANVOER

Zoals op de meeste BBQ's heeft een offset smoker een lucht toe- en afvoer. Deze kunnen in de vorm van een schuif of een deurtje zijn. Door hier mee te spelen kan je de temperatuur van je smoker op temperatuur houden.

Het deurtje bij de vuurbox gebruik je om de temperatuur grof te regelen, door het deurtje wat open te zetten krijgt je smoker meer zuurstof en zal het vuur groter worden. Doe je hem wat meer dicht krijg je het omgekeerde effect.

Op de schouw van je smoker zit meestal een klep om je luchtafvoer te regelen. Met deze klep ga je finetunen.

ONDERHOUDEN

Je sessie is gedaan en nu ziet je rooster vies, of je BBQ heeft te lang buiten gestaan en hij begint wat vuil te zien. Hoe pak je dit nu het beste aan?

In deze sectie leg ik je uit hoe ik mijn offset smoker proper maak en onderhoud.

thermometer%20on%20a%20barbecue%20smoker
Image by SHOT

HET ROOSTER

Een belangrijk onderdeel van je BBQ is natuurlijk je rooster. Als deze niet proper is kunnen er vervelende 

smaken aan je vlees toegevoegd worden en kan er schimmel ontstaan wanneer je je BBQ voor een langere tijd niet gebruikt. Daarom is het belangrijk om je rooster na elke sessie, wanneer hij nog warm is, zorgvuldig schoon te maken.

Het schoonmaken van je rooster is heel makkelijk, je neemt een roestvrijstalen borstel en ga grondig over het grilloppervlak. Zo zorg je er voor dat alle grovere stukken van je rooster zijn. Let wel op dat je een staalborstel van goede kwaliteit neemt, anders loop je het risico dat er stalen haartjes van je borstel afkomen en dat deze aan je rooster blijven plakken. Op deze manier kunnen deze haartjes in je eten terecht komen en zo dus ook in je lichaam met alle gevolgen van dien.

Vervolgens haal je het rooster uit de BBQ en leg je ze in een weekbadje om de kleinere onzuiverheden op te lossen.

DE VUURBOX

Aan de vuurbox moet je eigenlijk niet zo veel doen. Na de sessie moet je er voor zorgen dat je alle assen mooi verwijdert. Assen trekken vocht wat resulteert in roest. Dat is nu net iets dat we willen missen.

DE GAARKAMER

Na een paar sessies kan je gaarkamer er enorm smerig uit zien. Het beste wat je dan kan doen is al het vet er uit schrapen en daarna heel je gaarkamer met heet water afschuren. Let wel op dat je geen zeep gebruikt, dit kan in het metaal trekken en een naar smaakje geven bij je volgende cook.

Je kan ook proberen te voorkomen dat je gaarkamer smerig wordt door de onderkant de bekleden met wat aluminiumfolie, deze kan je dan na elke cook verwijderen en heb je steeds weer een mooie smoker.

DE BUITENKANT

Er bestaat geen verf welk onder invloed van directe hitte goed blijft. De meeste hitte bestendige verf is bestand tot 600 graden. Wanneer een vuurbox wordt opgestookt zal deze temperatuur zeker overschreden worden. De verf zal dan wit opbranden of, indien niet goed ingebrand, afbladderen. Met gekookte lijnolie insmeren en de Smoker zal weer zwart bij kleuren. Het beste is dit te doen als de Smoker nog warm is, (niet heet) dan trekt de olie goed in. Voor de gaarbox is 1 of 2 keer per jaar voldoende. Voor de vuur unit zal dat na elke 2 keer noodzakelijk zijn. Op deze manier blijft de Smoker goed onderhouden voor lange tijd. Plaats na gebruik de smoker/BBQ droog weg of dek deze af middels een beschermhoes.

bottom of page