
Kogel BBQ
Een kogel BBQ is in mijn ogen één van de meest veelzijdige BBQ's. De meeste mensen hebben thuis wel eentje staan.
Gewoon grillen, low & slow, warm roken, koud roken, etc. alles kan je er mee!
Hier lees je wat je er nu juist allemaal mee kan doen en hoe je hem het beste gebruikt.

brandstof
Om je kogel BBQ aan te steken heb je eerst en vooral brandstof nodig. Dit selecteer je op basis van de sessie die je gaat doen.


HOUTSKOOL
Je kiest het beste om voor houtskool als je een korte sessie houdt. Houtskool brandt redelijk kort maar
heel heet. Dus is hot & fast je ding, dan is houtskool de perfecte brandstof voor jou.
Tegenwoordig is de houtskoolmarkt overspoeld met verschillende soorten houtskool waardoor je soms door het bos de bomen niet meer ziet. De eerste keuze die je moet maken is welk soort hout je gaat nemen; kies je voor zacht hout of voor hard hout? Zacht hout brandt zeer snel aan een hoge temperatuur terwijl hard hout wat langer brandt. Je kijkt best ook naar de manier waarop het houtskool gemaakt is, als deze gemaakt is met chemische versterkers zou ik ze niet nemen. Deze geven een heel onaangename geur en smaak aan je vlees/vis/groenten.
BRIKETTEN
Wil je een langere sessie houden en heb je niet veel hitte nodig? Dan kan je beter briketten gebruiken.
Briketten zijn samengeperst houtskool, deze branden veel langer dan conventionele houtskool en maar geven minder warmte af. De keuze van het soort briketten is ook van belang. Zelf ga ik niet snel voor een goedkoper merk kiezen, deze geven wat meer stof af als ze opgebrand zijn en hierdoor gaat je luchttoevoer dicht komen te zitten. Kies liever voor een meer kwaliteitsvol merk, de asvorming bij deze briketten zijn veel minder waardoor je dus minder naar je BBQ moet kijken.


COMBINATIE
Natuurlijk kan je beide soorten brandstof perfect combineren. Zo kan je houtskool toevoegen aan je briketten om de temperatuur wat op te drijven, of wat briketten toevoegen aan houtskool om de tijd dat hij brandt een beetje te rekken.
HOUT
Hout gebruik je NOOIT in een kogel BBQ. Dit om de simpele reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je BBQ enorm hard beschadigen.
Het enige hout dat je in een kogel BBQ kan gebruiken is rookhout. Dit gebruiken we enkel om te roken en geeft van zichzelf niet veel warmte af.

AANSTEKEN
Bij het aansteken van de BBQ gaan veel mensen
de mist in. Vanaf nu niet meer!
Een kogel BBQ aansteken kan je op verschillende
manieren doen; je kan gebruik maken van een
kolenstarter, aanmaakblokjes tussen de kolen leggen, krantenpapier gebruiken, etc. In deze paragraaf leg ik de verschillende methodes uit.


KOLENSTARTER
Veruit de makkelijkste manier om je kogel BBQ
aan te steken is de kolenstarter. Je vult de 'schoorsteen' met kolen, steekt een aantal aanmaakblokjes aan en legt deze onder de kolenstarter. Op deze manier verspreidt de warmte van de aanmaakblokjes zich naar boven toe en zijn je kolen binnen 20 minuten gloeiend heet.
AANMAAKBLOKJES
Wat kan je dan doen wanneer je geen kolenstarter bij de hand hebt? Wel, dan kap je een aantal kolen in de kogel BBQ of in de kolenbakjes in de BBQ en je steekt er wat aanmaakblokjes tussen. Let er wel op dat het deksel van je BBQ open is en dat de luchtschuif aan de onderkant volledig open staat; zo krijgt het vuur wat meer zuurstof en gaat hij sneller branden.
Doe me aub wel een plezier: gebruik niet van die witte aanmaakblokjes die je in elke winkel krijgt. Deze geven een chemische smaak af die je nadien ook zal terug vinden in je vlees/vis/groenten. Gebruik het liefste bruine aanmaakblokjes of aanmaakwokkels. Deze laatste heeft bij mij altijd de voorkeur.


KRANTENPAPIER
Ook geen aanmaakblokjes bij de hand? Met krantenpapier komt het ook helemaal goed joh! Maak een stapeltje van de kolen en leg er wat proppen krantenpapier onder. Steek de proppen aan en laat de vlammen hun werk maar doen. Let wel op dat je vuur altijd genoeg zuurstof heeft!
TEMPERATUURCONTROLE
Je BBQ aan krijgen is één ding, de temperatuur stabiel krijgen en/of houden is een ander.
In deze sectie geef ik je wat tips en tricks die je zeker gaan helpen bij het stabiel houden van je temperatuur.

METEN IS WETEN
Het is belangrijk om te weten wat de temperatuur van je BBQ juist is voor je deze stabiel kan houden. De meeste kogel BBQ's hebben een ingebouwde thermometer, deze meet de temperatuur boven in je dome. Voor ons is dit niet echt ideaal, wij willen namelijk de temperatuur op ons rooster weten. Deze thermometer zit, afhankelijk van hoe je het deksel plaatst, meestal boven je vuur. Hierdoor lees je een veel hogere temperatuur af dan deze bij je vlees/vis/groenten. Ik stel dus meestal voor om een tweede thermometer op je rooster te leggen, hierdoor krijg je een veel beter beeld over de effectieve temperatuur op je rooster.
WERKEN MET SCHUIVEN
De margrietschijf boven op en de schuif onder je BBQ hebben beide de functie om je temperatuur aan te passen doormiddel van de lucht toe- en afvoer te regelen.
Met de schuif onder de BBQ stel je de groffe temperatuur in, door de luchttoevoer wat verder open te zetten gaat de BBQ warmer worden, zet je deze wat meer dicht gaat hij wat afkoelen.
De margrietschijf boven op de BBQ helpt je bij het finetunen van je temperatuur.
WERKEN MET ZONES
De meeste onder jullie zullen het al wel eens voorgehad hebben, je vlees is zwart en verbrand van buiten maar nog rauw van binnen. Dit komt omdat je BBQ wellicht te warm staat en je geen gebruik maakt van verschillende zones.
In deze blogpost leer ik je hoe je je BBQ moet opzetten om met verschillende zones te werken.
Ook voor de verschillende low & slow methodes heb ik een
Tips & Tricks blogpost gemaakt.
ONDERHOUDEN
Je sessie is gedaan en nu ziet je rooster vies, of je BBQ heeft te lang buiten gestaan en hij begint wat vuil te zien. Hoe pak je dit nu het beste aan?
In deze sectie leg ik je uit hoe ik mijn kogel BBQ proper maak en onderhoud.

ROOSTER
Een belangrijk onderdeel van je BBQ is natuurlijk je rooster. Als deze niet proper is kunnen er vervelende smaken aan je vlees toegevoegd worden en kan er schimmel ontstaan wanneer je je BBQ voor een langere tijd niet gebruikt. Daarom is het belangrijk om je rooster na elke sessie, wanneer hij nog warm is, zorgvuldig schoon te maken.
Het schoonmaken van je rooster is heel makkelijk, je neemt een roestvrijstalen borstel en ga grondig over het grilloppervlak. Zo zorg je er voor dat alle grovere stukken van je rooster zijn. Let wel op dat je een staalborstel van goede kwaliteit neemt, anders loop je het risico dat er stalen haartjes van je borstel afkomen en dat deze aan je rooster blijven plakken. Op deze manier kunnen deze haartjes in je eten terecht komen en zo dus ook in je lichaam met alle gevolgen van dien.
Vervolgens haal je het rooster uit de BBQ en leg je ze in een weekbadje om de kleinere onzuiverheden op te lossen.
KUIP & DEKSEL
De kuip en deksel moeten niet zo vaak schoongemaakt worden, zelf geef ik mijn BBQ drie keer per jaar een intensieve schoonmaakbeurt. Dit doe je door je BBQ volledig af te vegen met een vochtige doek, nadien spuit je er wat gespecialiseerd schoonmaakmiddel over en wrijf je al het vuil van je BBQ met een doekje. Klaar is kees!