top of page
Intratuin_kamado_barbecue_header.jpg

Kamado

Een kamado is een BBQ opgebouwd uit keramiek. Door deze keramische laag houdt de BBQ zijn warmte veel langer en verbruikt hij dus veel minder kolen.

Maar hoe gebruik je deze BBQ nu juist?

Dat lees je allemaal hier!

brandstof

Voor een keramische BBQ is het kiezen van je brandstof heel makkelijk, er is namelijk maar 1 soort brandstof geschikt om te gebruiken bij deze BBQ en dat is: Houtskool.

kampvuur
Image by SHOT

HOUTSKOOL

Door de keramische wand van de kamado zal deze veel zuiniger zijn dan een kogel BBQ. Hierdoor kan je met houtskool veel langere sessies doen als je de temperatuur goed onder controle hebt. Je kiest het beste voor een kwalitatief goed merk dat hardhout gebruikt en waar de stukken houtskool groot genoeg zijn. De kleinere stukken houtskool gaan sneller tussen je asplaat zitten en de luchttoevoer afsnijden.

BRIKETTEN

Veel producenten van kamado's raden het af om briketten te gebruiken. Een kamado barbecue is gemaakt van keramische klei wat een zeer poreus materiaal is. Hierdoor kunnen de bindmiddelen van de briketten in het keramiek dringen en zo een onaangename geur en/of smaak aan je gerecht geven. Daarom gebruik je best ook geen vloeistoffen of aanmaakblokjes met paraffine of kerosine.

Image by Magnus S
Image by Mitchell Luo

HOUT

Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten.

Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout. Dit gebruiken we enkel om te roken en geeft van zichzelf niet veel warmte af.

AANSTEKEN

Een kamado aansteken is vrij makkelijk. In deze sectie leg ik je stap voor stap uit hoe je dit verwezelijkt.

IMG_0537.JPG
Image by Armando Ascorve Morales

HET VUUR STARTEN

Vul je kamado met voldoende houtskool en leg er een stuk of 3 natuurlijke aanmaakblokjes of aanmaakwokkels op. Steek deze aan en laat deze opbranden tot het houtskool wit ziet.

OP TEMPERATUUR LATEN KOMEN

Terwijl je aanmaakblokjes of -wokkels aan het branden zijn zet je de onderste schuif volledig open en laat je het deksel ook volledig open staan. Wanneer de blokjes volledig opgebrand zijn doe je het deksel dicht en zet je de margrietschijf volledig open tot je de gewenste temperatuur hebt. Hierna sluit je de onderste schuif gedeeltelijk en gebruik je de margrietschijf om je temperatuur te finetunen.

Image by Patrick Hendry

TEMPERATUURCONTROLE

Aangezien een kamado gemaakt is uit keramiek behoudt hij zijn warmte heel goed en blijft de temperatuur zeer stabiel.

Echte temperatuurcontrole gebeurt aan de hand van de schuif onder de kamado en de margrietschijf erboven.

thermometer%20on%20a%20barbecue%20smoker

METEN IS WETEN

Het is belangrijk om te weten wat de temperatuur van je BBQ juist is voor je deze stabiel kan houden. De meeste kamado's hebben een ingebouwde thermometer, deze meet de temperatuur boven in je dome. Voor ons is dit niet echt ideaal, wij willen namelijk de temperatuur op ons rooster weten. Deze thermometer zit, afhankelijk van hoe je het deksel plaatst, meestal boven je vuur. Hierdoor lees je een veel hogere temperatuur af dan deze bij je vlees/vis/groenten. Ik stel dus meestal voor om een tweede thermometer op je rooster te leggen, hierdoor krijg je een veel beter beeld over de effectieve temperatuur op je rooster.

WERKEN MET SCHUIVEN

De margrietschijf boven op en de schuif onder je kamado hebben beide de functie om je temperatuur aan te passen door middel van de lucht toe- en afvoer te regelen.

Met de schuif onder je kamado stel je de 'groffe' temperatuur in, door de luchttoevoer wat verder open te zetten gaat de kamado warmer worden, zet je deze wat meer dicht gaat hij wat afkoelen.

De margrietschijf boven op de BBQ helpt je bij het finetunen van je temperatuur en deze stabieler 

ONDERHOUDEN

Je sessie is gedaan en nu ziet je rooster vies, of je BBQ heeft te lang buiten gestaan en hij begint wat vuil te zien. Hoe pak je dit nu het beste aan?

In deze sectie leg ik je uit hoe ik mijn kamado proper maak en onderhoud.

thermometer%20on%20a%20barbecue%20smoker

HET ROOSTER

Een belangrijk onderdeel van je BBQ is natuurlijk je rooster. Als deze niet proper is kunnen er vervelende 

smaken aan je vlees toegevoegd worden en kan er schimmel ontstaan wanneer je je BBQ voor een langere tijd niet gebruikt. Daarom is het belangrijk om je rooster na elke sessie, wanneer hij nog warm is, zorgvuldig schoon te maken.

Het schoonmaken van je rooster is heel makkelijk, je neemt een roestvrijstalen borstel en ga grondig over het grilloppervlak. Zo zorg je er voor dat alle grovere stukken van je rooster zijn. Let wel op dat je een staalborstel van goede kwaliteit neemt, anders loop je het risico dat er stalen haartjes van je borstel afkomen en dat deze aan je rooster blijven plakken. Op deze manier kunnen deze haartjes in je eten terecht komen en zo dus ook in je lichaam met alle gevolgen van dien.

Vervolgens haal je het rooster uit de BBQ en leg je ze in een weekbadje om de kleinere onzuiverheden op te lossen.

KERAMIEK / BINNENKANT

Over de buitenkant hoef je je niet zo veel zorgen maken, veeg deze voor of na gebruik goed af met een vochtige vezelvrije doek en hij glimt telkens als nieuw!

De binnenkant is een andere zaak, hier blijft het meeste vuil aan hangen en kan dus ook in je keramiek dringen en onaangename geurtjes afgeven.

Verwijder eerst en vooral regelmatig het as onder je kamado met de bijgeleverde aspook. Na een 4-tal keren je kamado gebruikt te hebben kan je best je kamado eens volledig uitkuisen. Hierbij haal je de keramische ringen uit je BBQ en maak je alles eens volledig asvrij. Dit zorgt voor een optimale luchtdoorstroming en dus een stabielere temperatuur.

HET VILT

Na een 40-tal sessies zal je zien dat het vilt dat je kamado afsluit wat begint af te slijten en zelfs lekken begint te vertonen. Deze is dus aan vervanging toen.

Het vilt vervangen doe je door nieuwe vilt te bestellen bij je leverancier en het oude te verwijderen. Het vilt verwijderen is een werkje van niets, met een steekspatel haal je het oude vilt en lijmresten van je kamado. Nadien kan je best het geheel nog eens stofzuigen zodat er zeker geen vuil achter blijft. Doe dit voor zowel de boven- als de onderkant.

Het nieuwe vilt plak je dan op de plek waar het oude zat en klaar!

kamado-joe-classic-red-cart_11_edited.jp
bottom of page